Programunk:

Milyen legyen Albertirsa?

Friss topikok

Mit akarunk tenni a közeljövőben?

2010.07.09. 13:04 Malya Carmen

 
  1. Részvételi demokráciát! Haladéktalanul bevonjuk az albertirsaiakat a város minden tervezési folyamatába, a közösségi tervezés külföldön már jól bevált módszerével. Ami nem egy-két lakossági fórumot jelent, hanem szakemberek bevonásával civilek, közösségek, az önkormányzat és a képviselők párbeszédét. Kivel beszélték meg a múltban a tervezett LIDL áruházat? Ki tudott arról, hogy Albertirsa határában 8000 férőhelyes sertéstelepet akarnak? A mi fürdővárosunkban! És ami a legfontosabb: mi lesz a fürdőnkkel? Eddig arra vártak, hogy jöjjön egy pénzes befektető és vigye az egészet! NEKÜNK kell megmondanunk, mit akarunk. És soha, semmilyen körülmények között nem fogjuk eladni a fürdőt!

  2. Védőhálót az emberek fölé! Az elmúlt időben sokan kerültek nehéz helyzetbe Albertirsán is. Családokról van szó, idősekről és gyerekekről. Nem hagyhatjuk őket magukra a bajukkal. Országos érdekvédő szervezetekkel, a Banki Hitelkárosultak Egyesületével vesszük föl a kapcsolatot és nem hagyjuk, hogy albertirsaiak utcára kerüljenek. Kiépítjük a pszichiátriai és szenvedélybeteg eket ellátó központot. Átláthatóvá tesszük a segélyezést.

  3. Átgondolt beruházásokat, egységes városképet! Beruházásainkat nem az éppen aktuális pályázatok fogják meghatározni, hanem elképzelt városképünk. Beruházást csak úgy kezdünk el, ha tudjuk, az elkövetkező ciklusokban miből fogjuk fenntartani őket. Átláthatóvá tesszük a város gazdálkodását, közkinccsé tesszük az információkat, hogy az albertirsaiaik is részt vehessenek a tervezésben.

  4. Jobb közlekedést, jobb életminőséget! Átfogó közúti szabályozással védjük drágán megépített útjainkat. A nagyobb teherbírású utat finanszírozza az, akinek haszna van belőle. A Pesti útról kitiltjuk a piacnapi szemétszállítást. Biztonságos kerékpárutakat jelölünk ki. A lakosság és a civilek bevonásával meggyorsítjuk a járdaépítéseket. Faültetéssel tesszük kellemessé a gyaloglást és biciklizést. És visszahozzuk a kispadokat. Külterületi útjainkat autógumikat hasznosító új és olcsó technológiával tesszük járhatóvá.. Az ingázás megkönnyítésére anyagi eszközökkel is támogatjuk a települési telekocsi közösségeket.

  5. Életet az intézményeinkbe! Bölcsőde, óvodák és iskolák épültek és újultak fel az elmúlt években. De nem elég csak felépíteni, használni is kell! Meg kell tölteni élettel. Közösségekkel, amelyek programokat igényelnek és találnak ki. Maguknak. Az üresen álló intézmény kidobott pénz.

  6. Csak akkor van jövőnk, ha megőrizzük a múltat! Haladéktalanul mozgalmat indítunk épített és természeti értékeink fölmérésére. Amuiből sokkal több van, mint amennyit ma védünk. A magántulajdonban lévő értékek védelmére pályázati segítséget nyújtunk a tulajdonosoknak. Zöldterületeink hasznosítására átfogó együttgondolkodást indítunk, ahol lehet, közösségi kerteket alalkítunk ki. Nem csak a tárgyi környezetet védjük, hanem közösségeinket is. Albertirsa maradjon az albertieké és az irsaiaké! Budapest drága, a távolabbi vidékeken nincs munka. Mi még élhetőek vagyunk, de ne próbáljuk orvosolni az ország bajait, maradjunk is meg ilyennek, élhetőnek.

  7. Támogatjuk a helyi, vállalkozókat, termelőket, civileket! A helyi vállalkozók előnyt fognak élvezni s közbezserzéseknél. A külföldi tulajdonú bevásárlóközpontok helyett a minél több kisboltot részesítjük előnyben. A helyi kistermelők, őstermelők termékei könnyebben fognak piacra jutni. A vásárlók, fogyasztók körében erősítjük a vásárlói tudatosságot, népszerűsítjük az egészséges helyi termékek, a biotermékek előnyeit. Szociális szövetkezetek létrehozásával segítjük az önfoglalkoztatást, önellátást. Az egyházakat, a civil szervezeteket önkormányzati feladatok átadásával, infrastruktúrával, ügyviteli és adminisztrációs segítségnyújtással hozzuk olyan helyzetbe, hogy tényezővé tudjanak válni a helyi foglalkoztatásban, közéletben. Aktívan számítunk a civil szervezetek közösségszervező erejére, ötleteire. a lakosság közreműködésére, kezdeményező erejére Albertirsa jövőjének kialakításában.

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://malyacarmen.blog.hu/api/trackback/id/tr472140804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsezse11 2010.07.12. 19:17:57

Korrekt és mindenre kiterjedő program.Szívből kívánom, hogy a város lakói lelkesen és tudatosan támogassák tetteikkel a megvalósítást.Az emberek fejében és szívében dől el minden az első körben. Sokat lenne jó beszélgetni a város lakóival és bevonni őket a közös életük átrendezésbe.Gondolom, ez napi szinten megtörténik. Sok sikert kívánok ehhez.

Vad Erzsébet
Gyömrőről

szelb 2010.07.18. 15:37:02

Nagyon szimpatikus ez a megfontolt és mértékletes, mégis hatékony és átütő erejű program. Kommunikáljátok minél szélesebb körben -- esetleg egy rövid és egy hosszabb, indoklásokkal megerősített verzióban --, mert biztos vagyok benne, sok választópolgár azonosulna az elképzelésekkel!

Üdvözletek egész Albertirsának Budakesziről!
Detti

Magócsi 2010.07.20. 21:53:27

Kedves Carmen, igen ezek szimpatikus és fontos dolgok. Még 1.1-es változatában is látszik, hogy ez neked szívügyed, városüzemeltetési ügyekben tájékozott vagy. A csiszoláshoz szeretnék hozzájárulni egy pár kérdéssel, meg így hátha más is beleszól.
Tényleg, ki kivel beszélte meg a LIDL-t és a sertéstelepet? Szeptemberben nyitás!*
Ez a részvételi demokrácia hogyan fog működni? Pl. valaki megnézi az Airsa a city fórumot, 3 örökzöld téma forog strukturált véleményekkel: 1. Hangos a zene az Erzsébet téren, az a baj, 2. Vasútállomáson magas a parlagfű, az a baj, 3. Albertirsán tótok élnek, ez a legkisebb baj. Szóval jön egy szakértő, és ez megváltozik? Rövidtávon? Nekünk kell megmondanunk, mit akarunk, ezt vágom. Soha nem fogjuk eladni a fürdőt, ezt már mi (?) meg is mondtuk? - ez itt egy ellentmondás.
És ha valaki azt gondolja, hogy a védőháló nem hiányzik, sőt aranyból van szőve?
Részletek az egységes városképről az 1.2-es verzióban, ami mikorra várható?
Telekocsi közösség: érdekel valakit Pestig egy DL MCV Laureate? (Laureate, emberek, értettétek? Eto ellopott bentlije ehhez képest…)
Sertéstelep nem, autógumikat hasznosító üzem igen, mer mér?
Albertirsa az albertieké és az irsaiaké? Hova fognak állni a belgák? Ez a baj.
Az intézményekről olyan kérdezzen, aki ért is hozzá.
És mi lesz a naccsaládosokkal? :-)
Szociális szövetkezet: Ez a nagy dolog, nem a holdraszállás.- mondaná egy régi kollégám. (Ma van az évfordulója, jelzem kifinomultan. Nem a kollégának, hanem a holdraszállásnak, ugye.) Sőt ALBERTIRSA NONPROFIT VÁLLALAT. Ez még a Mars –expedíciónál is nagyobb lenne. És van már rá példa: Rákospalotán.**
Carmen, jó munkát és sok sikert.
Aki mindegyik kérdésre válaszol, kap tőlem egy rekesz sört.****

* Ez nem igaz, hazudtam
** Természetesen Rákospalotán nem ALBERTIRSA NONPROFIT VÁLLALAT működik, hanem RÁKOSPALOTA NONPROFIT VÁLLALAT (vagy valami ilyesmi)
*** melyet az alberti –irsai LIDL-áruházban fogok megvásárolni

Malya Carmen 2010.07.26. 08:07:36

@Magócsi: Kedves Magócsi tanár úr!

Először is köszönöm a nagyon részletes hozzászólást.

Ezt a "Milyen legyen Albertirsa?" írásomat másképpen képzeltem el. Azt szerettem volna, ha a kép, a válasz erre a kérdésre lakossági fórumokon alakul ki. De ez hosszú folyamat, a részvételi demokrácia időbe telik, ezért fordítottam meg a sorrendet.

Ez a program nyitott, az lenne a jó, ha vitákban alakulna ki a végleges változat. Ez a hozzászólás olyan sok mindent említett, hogy minden egyes kérdéséről egy-egy blogbejegyzést írok. És kezdem is mindjárt a fürdőnkkel.

mrx2002 2010.08.12. 12:50:15

Kedves Carmen!
Véleményem:
1. A jelenlegi is képviseleti demokrácia. Az más kérdés hogyan működik. Valóban akkor lenne képviseleti a rendszer, ha a képviselő a képviseltek érdekeit képviselné. Ön hogyan vélekedik erről ?
2. A védőhálót józan észből fonják. Ha valaki rászorul erre, akkor én inkább egy tanácsadó szolgálatot működtetnék, amely felvázolja a lehetőségeit az egyénnek, és saját belátása szerint eldöntheti, hogy melyik utat járja végig.
3. Albertirsa jelenleg a városiasodás útján halad, de még közelebb van a nagyközséghez, ezért innen közelíteném meg a fejlődést. Mi az ami egy várost várossá tesz?
4. A közlekedés problémája igen sokrétű. A kamion forgalmat az állami utakról nehéz kitiltani, mert már megfizették annak díját. Albertirsán ilyen út a 40-es út (Pesti út), Mikebudai-Somogyi-Vasút utca, Dánosi út. Ezeket használják elsősorban a kamionok, amelyek bántják a város lakók szemét.
A szemétszállítás is hozzátartozik a városképhez, sőt van aki hiányolja a szelektív gyűjtést is, tehát még több ilyen autó várható a közeljövőben.
Úgy tudom az önkormányzat jelenleg is biztosítja a hozzájárulást a lakosoknak, ha házuk előtt járdát kívánnak építeni, csak érdeklődni kell, és egy kis munkát befektetni, de ha mindenki arra vár, hogy majd valaki helyette megcsinálja, úgy nem lesz több a város járdája.
5. Szép mondatok, de az iskola, óvoda, bölcsőde a gyerekek által telik meg élettel, és az általuk igényelt, szervezett programokkal. Szerintem van elég program, csak választani kellene tudni. (ASE, Zeneiskola, Színjátszó kör, kórusok, természet barát egyesületek, stb.) A fentiek nem csak gyerekeket vonzanak.
6. Ezt a program pontot nem értem. Kié lenne Albertirsa, ha nem az ott élőké? Legalább egy konkrét dolgot szívesen látnék, amelyet Albertirsa magára vállalt az ország gondjaiból!:)
7. A helyi vállalkozók kis boltjai alul maradtak az árversenyben. Ezen kár szlogenek szintjén igét hirdetni. Az emberek jó része az olcsóbb terméket részesíti előnyben, és ezt a nagy áruházakban kapja meg, tehát oda fog menni bevásárolni. A helyi kis boltok foglalkoztatottsági adatai, és a nagy kereskedelmi láncok helyben foglalkoztatott alkalmazotti létszáma igen érdekes képet mutat, ha megnyílik a Lidl. (Még nem beszéltem azokról a nagy élelmiszer láncokról, akik ezek után fognak érkezni!) Legalább ne keltsünk ezzel kapcsolatban illúziókat a választókban!
A közbeszerzések szigorú előírásai miatt esélytelenek a kis vállalkozások, nem hiszem, hogy törvényi szabályozást tudna változtatni az önkormányzati képviselő testület. Számoljunk le ezzel az illúzióval is, vagy feleljen meg a kisvállalkozás a feltételeknek. (ISO, HACCP, adótartozás, éves árbevétel, cég bejegyzés kelte, munkavédelem, környezetvédelem, alkalmazottak hivatalos bejelentése, stb.)
A helyi termelők a piacon szabadon értékesíthetik portékájukat, van tudomásom olyanról, aki nagy Budapestre is szállít. A helyi bio élelmiszerre nem tudom milyen hatással van a légi folyosó, ami a város felett vezeti be a gépeket a repülőtérre.
A helyi önkormányzat nagyon sokat átadott már az egyházaknak és civil szervezeteinek a feladatokból. Az egyházi óvoda, iskola, idősek otthona, nappali melegedő, idős gondozás, fogyatékkal élők segítése.

Malya Carmen 2010.08.14. 14:53:55

@mrx2002: Húh, kedves mrx2002!

Először is köszönöm a részletes hozzászólást. Igazából még Magócsi tanár úr minden kérdését sem válaszoltam meg, s itt ezeken az oldalakon meg kellene írnom, amit a piacon meg máshol javasoltak a lakosok.

Pontról pontra válazolok, méghozzá most azonnal.

Köszönettel:
Malya Carmen
süti beállítások módosítása