Programunk:

Milyen legyen Albertirsa?

Friss topikok

Albertirsa hosszútávú jövőképe

2010.07.09. 13:02 Malya Carmen

 A világban válság van, termelés, szolgáltatás és a kereslet mindenhol visszaesik. Kevés olyan terület van, mely töretlenül fejlődik. A kevesek egyike a wellness-ipar. Mi - más helyekkel összehasonlítva – avval vagyunk kedvezőbb helyzetben, hogy nekünk gyógyvizünk van. Fejlődésünk alapja fürdőnk és gyógyvizünk. Az a fürdő és az a gyógyvíz, amely egészségügyi és wellness szolgáltatásaival, megcélzott vendégkörével szervesen illeszkedik a környék többi, már meglévő és ezután megépülő fürdőjéhez. A többi fürdőtelepüléssel összefogva hatékony marketinget tudunk kifejteni külföldi piacokon, erősebb pozícióban tudunk tárgyalni külföldi társadalombiztosítókkal. 

 
A fürdőnket nekünk kell kitalálnunk. Nekünk, albertirsaiaknak. Fürdő és fürdő között, wellness szolgáltatás és wellness szolgáltatás között is nagyon nagy különbségek vannak. Nekünk kell választani, nekünk kell eldöntenünk, hogy mit akarunk. Mégpedig úgy, hogy az illeszkedjen a többi település elgondolásaihoz. Ha nincs koncepciónk, elképzelésünk és még ennek kitalálását is átengedjük egy befeketetőnek, akkor a haszonról is lemondtunk.
 
Albertirsa városképe olyan kellemes kisvárosias lesz, meghitt közterekkel, utcécskákkal, a múlt helyreállított értékeivel, amely kiegészíti a fürdő szolgáltatásait. A fürdővendégek igényes panziókban, családi szálláshelyeken szállnak meg. Albertirsa nem engedi be a száz férőhelyes tömegszállókat amelyek csak a befektetőnek hoznak hasznot, hanem saját polgárait juttatja megélhetéshez.
 
Albertirsán a wellness és gyógyturizmus szakemberigényét kiszolgáló középiskola működik. Ma Albertirsának szépen felújított vagy a jövőben felújuló bölcsödéje, óvodái és iskolái vannak. Mire a gyerekein középiskolába kerülnek, ingázniuk kell. Naponta több órát. Hogy akarjuk elvárni, hogy sportpályánk sőt sportcsarnokunk majd megteljen sportolókkal, ha már a tinédzser korosztály is csak aludni jár haza? Az elmúlt időszak az iskola-központosítási törekvések jegyében telt el, de ez múló divat. Ha a klímavédelmet az ország és Európa komolyan gondolja, lózungok helyett olyan szabályozás lesz, hogy ne több száz gyereknek kelljen naponta utaznia, hanem csak néhány pedagógusnak. És olyan színvonalas képzést kell nyújtani, ami hiányt pótol az országban. Jelenleg az egyre fontosabbá váló gyógyturizmusnak nincsenek szakemberei. Márpedig a létesítmény nem minden. A minden az embereken múlik.
 
Albertirsán mindenki dolgozik vagy vállalkozik, aki dolgozni akar. Aki még nem, az a munka világába visszavezető programokon vesz részt. De az albertirsai polgárok nem csak dolgoznak és vállalkoznak, hanem jól érzik magukat a munkahelyükön, mert fontosnak érezhetik magukat és büszkék a településre. A fürdő és a kapcsolódó szolgáltatások számtalan új munkahelyet teremtenek. Az önfoglalkoztatás számos új formája honopsodik meg, mint például a szociális szövetkezet.
Az ingázók eljutását az vasútállomásra számos eszközzel könnyítik meg. Biztonságos kerékpárutak épültek. A vasútállomásnál kamerával felszerelt megőrző figyeli a kerékpárokat és a gépkocsikat is. A városvezetés a közösségi közlekedés számos innovatív, új formáját támogatja (mint pl. telekocsi, car-sharing).
Albertirsán kimagaslóan jó a szilárd burkolattal ellátott utak aránya. A meglévő utak védelmére, a kátyúk és fenntartási munkák minimálisra csökkentése érdekében átfogó forgalomszabályozás történik, amely a kamionforgalmat is eltereli a településről.
 
Az önkormányzat nem az országos hivatalok, hatóságok meghosszabbított karjaként kormányozza az albertirsaiakat, hanem segíti, sőt megvédi őket a külvilággal szemben. Lakossági iroda és elektronikus ügyintézési rendszer segíti őket ebben. Az önkormányzat anyagilag, szolgáltatásokkal és feladatok átadásával erősíti a civil szervezeteket, az egyházi szervezeteket, amelyek íly módon megerősödve már képesek arra, hogy aktív, öntevékeny közösségeket szervezzenek maguk köré.
Az önkormányzat és a képviselőtestület tagjai művelt, nyelveket beszélő emberek, akik megszokott, mára már nem működő klisék helyett azon iparkodnak, hogyan lehet a világban látott új, innovatív megoldásokat átültetni ide, Albertirsára.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://malyacarmen.blog.hu/api/trackback/id/tr522140799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása