Programunk:

Milyen legyen Albertirsa?

Friss topikok

Részvételi demokráciát! (Ami most van az valóban képviseleti demokrácia)

2010.08.14. 15:45 Malya Carmen

@mrx2002: " 1. A jelenlegi is képviseleti demokrácia. Az más kérdés hogyan működik. Valóban akkor lenne képviseleti a rendszer, ha a képviselő a képviseltek érdekeit képviselné. Ön hogyan vélekedik erről ?" 

Én az eredeti programban részvételi demokráciát írtam. Most képviseleti demokrácia van.  Ősszel a lakosság megválasztja azokat a személyeket, akik őket majd képviselni fogják több száz milliós beruházások kérdésében, Albertirsa kétmilliárdos költségvetése kérdésében és döntési joggal fognak rendelkezni. Ráadásul Magyarországon a képviseleti demokráciának az a fajtája valósult meg, amikor az állampolgárok a képviselőiket nem hívhatják vissza ha azt látják, hogy képviselőjük nem az ő érdekeiket képviseli. 

A fejlettebb demokráciájú országokban és az Európai Unióban is rájöttek arra, hogy bizony be kell vonni az embereket a tervezésbe, a döntéshozatalba. Mert ha nem így tesznek, akkor mindig lesz egy olyan csoport, lakossági réteg, amely elkezd tiltakozni, aláírásokat gyűjteni, demonstrálni, beadványokat írni s ezekkel, meg a hatósági engedélyezési folyamatba való beleszólással hatékonyan késlelteni tudnak, sőt meg is tudnak akadályozni beruházásokat.

Konkrétan ezt például úgy valósítják meg, hogy hosszas és kimerítő párbeszédet folytatnak lakossági csoportokkal de úgy, hogy szakemberek is jelen vannak. A lényeg azon van, hogy hosszas  és párbeszéd az egyoldalú tájékoztatás helyett. 

Az LMP budapesti programjában szerepel a részvételi költségvetés is, amelynek lényege, hogy a lakosok beleszólhatnak a büdzsé készítésébe. Persze ehhez megfelelő információval kell ellátni őket. Utópia? Nem, nem az. Jártamban-keltemben azt láttam, hogy egyáltalán nem az. Inkább mi vagyunk köldöknézéssel elfoglalva.

Részvételi demokráciát! Együtt a lakosokkal.

Malya Carmen

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://malyacarmen.blog.hu/api/trackback/id/tr172221495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrx2002 2010.08.16. 12:10:39

Kedves Carmen!
Valóban részvételi demokráciát írt programjában. Az albertirsai város fórumokon részt vevők arányából kiindulva, és az ott elhangzottakból levonhatom azt a következtetést, hogy nagy előre lépést nem jelentene a város életében a javasolt részvételi demokrácia. Mindenképpen biztatom, hogy kitartással képviselje álláspontját, hátha változik a helyzet.
Addig figyelemmel kísérem, hogy az LMP hogy tudja a képviseleti demokrácia által kapott lehetőségeit a szavazó bázisa képviseletében érvényesíteni.

Malya Carmen 2010.08.20. 08:15:00

@mrx2002:

Kedves mrx2002!

A részvételi demokráciának nálunk fejlettebb demokráciájú országokban megvan ár a gyakorlata. Ha az emberek azt látják, hogy amit javasolak, az meg is valósul, akkor nagyobb kedvük van hozzá. Ha az embereket bevonják az előkészítésbe és látják, hogy nem is olyan egyszerű, akkor nem csak hőbörögni fognak. De ha azt látják, hogy semmi nem valósul meg abból amit javasolnak, akkor leszoknak a városfórumról. Hányszor hallom most is a kampány során, hogy "úgyis az lesz, amit azok akarnak"! Akkor meg minek járjanak fórumokra?

És még egy: az emberek bevonásához információkkal is el kell látni őket. Törvény írja elő, hogy a képviselőtestületi ülések jegyzőköyveit a helyileg szokásos módon közzé kell tenni. Nálunk ez a könyvtár, ahol a legutolsó képviselőtestületi jegyzőkönyv 2009 novemberi! Ilyen tájékoztatás mellett ne csodálkozzunk, ha a lakosság nem tud beleszólni a tervezésbe.

mrx2002 2010.08.20. 18:33:47

Kedves Carmen!
Nem értette hozzászólásomat. A város fórumon olyan lakosokkal találkoztam, akiknek konkrét kérdése volt, konkrét ügyben. A helyi politikai szervezetek és pártok képviselői maradtak a belpolitikában szokásos: "fújjuk a magunkét" szólamok mellett. Sokszor a helyi lakosok zúgolódása sem értette meg velük, hogy a sokadszor elmondott mondatok már rég nem érdeklik őket. Ön szerint hogyan lehet a lakosságot rávenni ilyen körülmények között arra, hogy hajlandó legyen végig ülni egy szócsépléssel megtöltött estét? Milyen módszert alkalmazna Ön az LMP képviseletében, ami normális mederbe terelné a kérdés feltevést és válasz adást egy ilyen város fórumon?
A helyi képviselő testületi üléseket rögzítheti is, mert hol élőben, hol felvételről az egyik helyi televízió csatorna műsorán szerepel. Sajnálom, hogy a szavazók nem nézik, mert saját képviselőikről is képet kaphatnának!
Kérem jelezze, hogy tett-e már lépéseket abban az ügyben, hogy a 2009 november után készült jegyzőkönyvek is hozzáférhetővé váljanak a választók számára? Jó lenne mindjárt két példányban, hogy az újonnan megnyílt fiók könyvtárban is olvashassák az emberek, ne kelljen a Pesti útig menni a vasút túl oldaláról!:))))))
süti beállítások módosítása